Var tid har sin jul

-Vi har niohundra inlästa paket och femhundra att packa upp. Dessutom kommer det mer ikväll. Så sa den ena kollegan till den andra på bensinmacken som också är postombud i förra veckan när jag alldeles för sent stod och klistrade frimärken på mina julkort vid deras disk.

Julstressen gick att ta på i luften kring de kvällsarbetande ungdomarna som hade att sortera alla inkomna nätbeställda julklappar kan man tänka. En släkting till mig har som en av fyra i Sverige en unik arbetsuppgift, nämligen att på Arlanda dirigera alla flygplan som kommer från olika städer varje natt, sprängfyllda med post. Han handskas också med att kommunicera med de lastbilar som ska ansluta till de nämnda flygen. Jag behöver väl inte säga att han har ett stressigt jobb? Det ringer oavbrutet i telefonen och att vara sjukfrånvarande från arbetet är han inte aktuellt. Han har vittnat om den sjuka mängden postförsändelser som bombarderar logistiken just före jul.

Som vanligt har mycken stress, eller åtminstone många skyndsamt utförda uppgifter, föregått denna dag. Håll med om att det ändå är häftigt att plötsligt sitta finklädd i pyntat hus och äta den nyligen griljerade skinkan tillsammans med släkt och vänner? Borta är ångesten som man kände när man kvällen innan i sena timmen stoppade in skinkan i ugnen och svor över klänningen som man inte kunde hitta i stryktvätten och det faktum att något barn hade skav i halsen och Alvedonen var slut och apoteket stängt. Julaftonen brukar blir rätt lyckad ändå.

Julfirandet kan te sig väldigt olika i olika skeden i livet. Som barn köpte jag en Kalle Anka-tidning att läsa tidigt på julafton bara för att överleva transportsträckan fram till jullunchen. Ett år visade jag mitt missnöje över maten genom att bara skriva mitt namn i ketchup på tallriken och äta endast det. Som tonåring markerade jag min särart genom att bli vegetarian och överlägset rynka på näsan åt skinka och revbensspjäll. Som singeltjej fick jag övernatta hos syrran från dagen innan julafton och hjälpa henne med allehanda bestyr som att: Bona golv och stryka hennes tre döttrars volangklänningar. På köpet slapp jag vara ensam och blev en del i gemenskapen framför uppesittarkväll med Bingo-Lotto.

Vem du än är och vad du än gör idag så önskar jag dig en fin julafton!

 

Blogg arkiv

 • Vardagslivet i 230 krönikor

  Det är tidig morgon. Jag har precis fått in de tre barnen som ska skjutsas till Vistaholm. Backar ut med niositsbussen, varpå nioåringen ropar: - Motorvärmarsladden sitter i!

  Läs mer
 • Loppis-röra!

  Vi kommer nog i ordning på det nya stället lite snabbt och lätt. Det kommer att bli militärisk disciplin på både folk och ting och ordningen i skåp och lådor kommer att vara husmodersbloggs-exemplarisk.

  Läs mer
 • Gott om flamingos men brist på kaffe

  Det dröjde länge innan jag skulle förstå att förekomsten av en flamingo utanför husvagnen eller husbilen har en hemlig, symbolisk innebörd.

  Läs mer
 • Hej då, Villastan!

  Det kanske inte är en slump att de mest fridfulla ögonblicken för en småbarnsmamma infinner sig bakom en låst badrumsdörr. Jag står med mina bara fötter mot den svala emaljen i det tomma badkaret. Älskar perspektivet över trädgården som man får just från det här lilla fönstret, som är insprängt i badrumskaklet.

  Läs mer
 • Fyra veckor utan jobb?

  När du läser detta har jag precis tagit semester. Fyra lättjefulla veckor ligger som ett blankt blad framför mig. Eller där ljög jag kanske lite.

  Läs mer