Go, gurkmeja, go!

Ett nytt år är ofta förknippat med nyårslöften. Jag har inte avlagt något nyårslöfte men jag har mer och mer börjat intressera mig för det här med antiinflammatorisk kost.

En kompis hängav sig åt antiinflammatorisk kost för nåt år sedan och gick ner arton kilo på kuppen. Anledningen till att hon ställde om maten var värk i kroppen som inte minst gjorde sig tillkänna när hon jobbade natt på ett äldreboende. Hon blev av med värken och som sagt en hel del kroppshull också. Inte för att jag har ont i kroppen men när man läser om att vissa födoämnen gynnar respektive motverkar inflammation i kroppen så verkar det ju mer angenämt att häva i sig av det som inte orsakar inflammationsprocesser i kroppastollen. Inflammationer är så vitt jag förstått det även kopplat till att man blir vimsig i pallet, så även den kognitiva förmågan lär gynnas av rödkål, som är ett antiinflammatoriskt livsmedel.

Som vuxen är det ju inte så svårt att bara bestämma sig för att äta mer eller mindre av visst krubb.  Ändå stöter man på patrull ibland. Vad äter man istället för en macka? Och vad ersätter jag min älskade morgonfil med? Gluten och mejeriprodukter ska man vara försiktig med om man vill undvika inflammation i kroppen har jag läst. Det får således bli en hög med grönsaker och pålägg istället för macka. Dock inte för mycket charkprodukter. Den vita filen är ersatt av sojamjölk och min oumbärliga müsli har fått stryka på foten till förmån för: Nötter, mandlar, blåbär och hallon.

Någon som är nyfrälst på ett område talar gärna om sitt hjärteämne som om det vore creddigt på nåt vis att nyss ha gjort ett genomtänkt val. Lite så är det med uppmaningar på sociala medier som handlar om att man ska anta utmaningen att ta ett flygfritt år för miljöns skull. Jag tänker då att jag aldrig får samma ryggdunkningar för att jag av olika anledningar inte flugit på tjugo år som de som basunerar ut sin nyvaknade klimatomtanke på nätet. Samtidigt sitter det kanske någon som aldrig har ätit för mycket: Rött kött, socker, salt, charkprodukter eller margarin i sitt liv och läser det här. Detta kanske såväl av: Djuretiska som miljömässiga och hälsomässiga skäl. Så man får vara försiktig där man tassar fram i tillvaron och ta allt med en stor nypa tolerans. Och kanske lite pomerans.

Blogg arkiv

 • Vardagslivet i 230 krönikor

  Det är tidig morgon. Jag har precis fått in de tre barnen som ska skjutsas till Vistaholm. Backar ut med niositsbussen, varpå nioåringen ropar: - Motorvärmarsladden sitter i!

  Läs mer
 • Loppis-röra!

  Vi kommer nog i ordning på det nya stället lite snabbt och lätt. Det kommer att bli militärisk disciplin på både folk och ting och ordningen i skåp och lådor kommer att vara husmodersbloggs-exemplarisk.

  Läs mer
 • Gott om flamingos men brist på kaffe

  Det dröjde länge innan jag skulle förstå att förekomsten av en flamingo utanför husvagnen eller husbilen har en hemlig, symbolisk innebörd.

  Läs mer
 • Hej då, Villastan!

  Det kanske inte är en slump att de mest fridfulla ögonblicken för en småbarnsmamma infinner sig bakom en låst badrumsdörr. Jag står med mina bara fötter mot den svala emaljen i det tomma badkaret. Älskar perspektivet över trädgården som man får just från det här lilla fönstret, som är insprängt i badrumskaklet.

  Läs mer
 • Fyra veckor utan jobb?

  När du läser detta har jag precis tagit semester. Fyra lättjefulla veckor ligger som ett blankt blad framför mig. Eller där ljög jag kanske lite.

  Läs mer